Laboratoria Przyszłości to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji
i Nauki. Dzięki temu nasza szkoła poszerzyła ofertę zajęć edukacyjnych. Pojawił się nowy sprzęt i pomoce dydaktyczne, który jest wykorzystywany podczas szerokiej oferty zajęć dodatkowych. Kółka zainteresowań są prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i pasji.
W ramach programu pojawiły się takie zajęcia jak „Robotyka” i „Kuchcikowo”.
W październiku z Photonem przenieśliśmy się w świat emocji. Zadaniem każdego z nas było rozpoznanie emocji, nazwanie jej i zaprogramowanie drogi Photona, tak aby dojechał do wybranej przez nas grafiki emocji. Różne obrazki sytuacyjne umieszczone na macie edukacyjnej, łączyliśmy z odpowiednią ikoną przedstawiającą emocję. Układaliśmy ciekawe opowiadania, które dawały nam wiele satysfakcji. Kolejnym zadaniem było nauczenie robota danych uczuć. Pokazywaliśmy ikonę robotowi, a ten wydawał dźwięk odpowiedni do pokazywanej emocji. Otrzymaliśmy kartki, na których znajdowały się zarysy twarzy. Narysowaliśmy na nich wybrane przez siebie emocje.
Jesień to czas zbiorów owoców. Na kolejnych zajęciach przenieśliśmy się z Photonem do sadu, aby zebrać jabłka, gruszki oraz śliwki. Rozmieszczone na macie kolorowe kółka symbolizowały owoce i mały oznaczenia w postaci cyfr (od 1 do 4). Zbieraliśmy je w porządku od pierwszego i umieszczaliśmy w spiżarni. W ten sposób utrwaliliśmy również liczebniki porządkowe.
„Bingo” to gra, która przyniosła nam wiele radości. Na macie edukacyjnej rozłożyliśmy losowo liczby od 1 do 24. Każdy otrzymał kartkę , na której znajdowało się 9 przypadkowo umieszczonych liczb od 1 do 24. Programowaliśmy przejazd robota, do wybranej przez siebie liczby. Kolejno skreślaliśmy je na swoich kartkach. Ten kto skreśli pierwszy wszystkie liczby- WYGRYWA.
Chłopcy w październiku w ramach koła zainteresowań „Kuchcikowo”, zgłębiali tajemnice wykonywania zdrowych soków warzywno-owocowych. Postanowili również nauczyć się smażyć kotlety schabowe
i wykonać jako dodatek surówkę z marchewki i jabłka, którą wspólnie wybrali jako dodatek do mięsa.